Categorieën
Initiatieven Schrijfsels

Bundel: Modelverhalen

Het is tijd om onze eigen verhalen te vertellen. 

Vorig jaar las ik de Britse bundel East Side Voices samengesteld door de geweldige Helena Lee, waarin Brits-Aziatische schrijvers, acteurs en ondernemers in optimistische, krachtige en persoonlijke verhalen het verhaal over hun vele Zuidoost en Oost-Aziatische identiteiten vertellen. Ik wist meteen: dit wil ik ook voor Nederland. Een boek waarin Nederlandstalige auteurs met roots in Azië reflecteren op identiteitsvorming, hun persoonlijke geschiedenis en de samenleving van nu. En waarom dit niet zelf samenstellen?

Nederland en Azië zijn al eeuwen verbonden, en de aanwezigheid van Aziatische mensen in Nederland is inmiddels vanzelfsprekend. De creatieve representatie van Nederlands-Aziatische stemmen houdt geen gelijke tred. Te vaak worden Aziatische Nederlanders gezien door de bril van de ‘modelminderheid’. De discriminatie van Aziaten is in coronatijd toegenomen. We laten ook een tegengeluid horen. Het succes van De Bananengeneratie in boek en op het toneel, de campagne tegen Hanky Panky Shanghai en het bevragen van het koloniale verleden van Nederland laten dat zien. We zijn niet langer stil.  

Het is tijd om onze eigen verhalen te vertellen. 

Daarom Modelverhalen. Een bundel met verhalen, essays en gedichten van Nederlandse (én Vlaamse) schrijvers met roots in Azië. 

Ik ben trots dat ik samensteller en redacteur van deze bundel mag zijn.

Modelverhalen is een knipoog naar ‘modelminderheid’ en refereert tegelijkertijd aan rolmodellen. Met de bundel wil ik de grote diversiteit aan verhalen, perspectieven en ervaringen laten zien in de diverse gemeenschappen door een creatieve lens. Aan elke auteur heb ik de vraag gesteld: hoe beleef jij jouw Westers-Aziatische identiteit(en)?

De partner in crime voor dit project is Mazirel Pers. Een jonge imprint van Walburg Pers met maatschappelijk geëngageerde non-fictie in het portfolio. 

Om het project een nog groter succes te maken, ben ik begin 2024 een crowdfunding gestart. Elke bijdrage is van harte welkom!