Categorieën
Media Schrijfsels

Recensie: Chinezen uit Indonesië

Voor De Nederlandse Boekengids schreef ik een recensie over een langverwacht boek: Chinezen uit Indonesië van Patricia Tjiook-Liem. Als rode lijn door deze onderbelichte geschiedenis loopt de verdeel en heers tactiek van het Nederlands kolonialisme. De Chinese minderheid manoeuvreerde hier als schakel en medeplichtige.

Het onrecht dat koloniaal Nederland aanrichtte in Indonesië staat volop in de belangstelling, maar het is nog altijd onderbelicht en onbekend hoe de Nederlanders omgingen met en gebruik maakten van de Chinese minderheid in dat land. Met een verleden als schakel en medeplichtige van het koloniale project blijft de positie van deze groep bijzonder en kwetsbaar. Liang de Beer bespreekt Patricia Tjiook-Liem’s Chinezen uit Indonesië, dat deze verborgen geschiedenis (gedeeltelijk) onthult.

Lees de recensie online bij De Nederlandse Boekengids, deze verschijnt tevens in het tweede nummer van 2023.

Chinezen uit Indonesië verschijnt bij Walburg Pers.