Categorieën
Blog

Wat ik doe in een schrapsessie

Vorig jaar was ik te gast bij de Gave Wijven podcast van Susannah Herman. Ik noemde twee lifehacks voor persoonlijke ontwikkeling. De eerste is mijn jaarlijkse sabbatical in Maastricht om te reflecteren en nieuwe inspiratie op te doen. De tweede is net zo belangrijk: de schrapsessie. Deze heb ik tot nu toe twee keer ingezet om radicaal ruimte te maken in mijn leven. De methode is simpel en kan binnen een uur al resultaat opleveren. Ik deel graag hoe ik dit aanpak.

Vorig jaar was ik te gast bij de Gave Wijven podcast van Susannah Herman. Ik noemde twee lifehacks voor persoonlijke ontwikkeling. De eerste is mijn jaarlijkse sabbatical in Maastricht om te reflecteren en nieuwe inspiratie op te doen. De tweede is net zo belangrijk: de schrapsessie. Deze heb ik tot nu toe twee keer ingezet om radicaal ruimte te maken in mijn leven. De methode is simpel en kan binnen een uur al resultaat opleveren. Aan het einde van dit blog deel ik twee podcasts die me recent inspireerden en bevestigden dat ik niet de enige ben die bewust schrapt. 

Stap 1: Maak eilandjes

Neem wat post-its en zoek een muur of een raam in huis op. Definieer de ‘domeinen’ in jouw leven. Wat zijn de belangrijkste dingen waar jij tijd aan besteedt? Denk werk, hobby’s, opleiding, persoonlijke ontwikkeling, sport, nevenactiviteiten, politiek, vrijwilligerswerk etc. Schrijf de dingen op waar je enige vorm van moeite en planning in stopt. Een boek lezen op de bank hoef je dus niet op te schrijven, maar als je bijvoorbeeld een boekenclub hebt, schrijf die dan wel op. Schrijf per eilandje een post-it en plak deze op het raam of op de muur. Al best veel op de muur? Welkom in het leven van de gemiddelde millennial.

Stap 2: Rollen en taken

Schrijf per eilandje op wat jouw rollen en taken zijn. Schrijf ook eventueel processen of meetings op als die aanvoelen als een significante tijdsbesteding. Je zult merken dat sommige domeinen generiek blijven (bijv. Sport, daar plakte ik Yoga, Hardlopen en Zwemmen op) en anderen kunt opsplitsen in meerdere eilandjes (bijv. politiek werd Leids Els Borst Netwerk, Els Borst Netwerk en Route66 en daar definieerde ik dan ook weer taken en verantwoordelijkheden). Bijvoorbeeld bij het Leids Els Borst Netwerk schreef ik op: Voorzittersrol bij vergaderingen, Organisator van een event over de Provinciale Staten, bijhouden van het Twitter account. 

Stap 3: Zien en voelen

Alles compleet? Neem een stap terug en bekijk de muur. Er is een reden dat deze werkvorm jou aansprak en je dit blog bent gaan lezen. Blijkbaar heb je meer ruimte, richting of uitdaging nodig in je leven. Neem een stap terug en merk wat de zee aan eilandjes met je doet. Voel je je benauwd? Voelt het chaotisch? Of kun je er juist wat bij hebben?

Stap 4: Quick fix

Haal bij elk domein/eiland een post-it weg waar je direct mee gaat stoppen. Dit kunnen taken zijn die eigenlijk niet binnen je rol liggen. Hobby’s waar je geen tijd voor hebt. Of zaken die niet meer bijdragen aan je eigen ontwikkeling. Beloof aan jezelf dat je er deze week nog mee stopt. Na mijn eerste schrapsessie zegde ik mijn abonnement bij de yogastudio op, belde ik mijn intervisiebegeleider dat ik uit de groep zou stappen en legde ik het voorzitterschap van een jongerenclubje neer. En guess what? De wereld draaide door, mensen waren begripvol en ik bespaarde hier en daar ook nog wat geld. 

Stap 5: Ruimte voor nieuwe dingen

Alleen als je er mentaal aan toe bent. Schrijf op een andere kleur post-its activiteiten die je graag zou willen oppakken. Dit kunnen nieuwe taken zijn bij een van de eilandjes of iets heel nieuws! Kies er een paar waar je meteen mee aan de slag kunt, en bewaar een aantal om later uit te werken (bijvoorbeeld op een mini-sabbatical). 

Luister deze podcasts als je meer wilt weten over stoppen met dingen, structuur aanbrengen in drukte of ruimte maken voor rust:

Veel succes!