Categorieën
Blog

Mijn favoriete zelfhulpboeken

Onlangs doneerde ik al mijn zelfhulpboeken voor vrouwen aan het #FELbiebje in Leiden, maar Playing Big van Tara Mohr blijft op mijn boekenplank staan. Ik had het gezien wat betreft de ‘empowerment’ en ‘inspiratie’ voor vrouwen alleen. Ik wil geen powervrouw zijn en ook geen bosslady of een van de andere termen. Ik heb genoeg van dit soort boeken gelezen en het is mooi geweest. Ik deel graag met je wat er wel op mijn boekenplank staat.

De laatste tijd voel ik veel yirah, goede angst,en dat heb ik te danken aan Tara Mohr. Onlangs doneerde ik al mijn zelfhulpboeken voor vrouwen aan het #FELbiebje in Leiden, maar Playing Big van Tara Mohr blijft op mijn boekenplank staan. Ik had het gezien wat betreft de ‘empowerment’ en ‘inspiratie’ voor vrouwen alleen. Ik wil geen powervrouw zijn en ook geen bosslady of een van de andere termen. Ik heb genoeg van dit soort boeken gelezen en het is mooi geweest.

Terug naar Tara Mohr: dit is een van de zelfhulpboeken (of managementboeken) die mij wel op een productieve manier in mijn werk en creativiteit helpen. Ook in dit boek vind je hoofdstukken die thuishoren in een klassiek managementboek voor vrouwen: bijvoorbeeld over hoe je minder op kleine manier communiceert. Een aantal van haar concepten zijn blijven hangen sinds ik het boek de eerste keer las (inmiddels staat de teller op drie).  Zoals de meditatie om je toekomstige zelf te zien (als ankerpunt om je huidige leven in onverwachte richting te leiden), het onderscheid tussen goede angst (yirah) en zware angst (pachad) en haar methode om een leap te beginnen. Het idee om van een grote droom, een klein uitprobeersel van twee weken te definiëren, waar ook feedback van je doelgroep bij betrokken is.

Een andere favoriet voor zelfontwikkeling is natuurlijk  Julia Camerons The Artist’s Way maar daar heb ik al genoeg over gezegd (zie mijn blog over de Morning Pages, en het concept reading deprivation week in mijn blog over mijn mini-sabbatical in 2020).

Twee andere boeken die ik op mijn plank managementboeken tolereer, is als eerste Marie Kondo, The Life-Changing Magic of Tidying. Hoe ik haar zakelijk gebruik? Heel misschien heb ik wel eens een kantoor opgeruimd voordat ik er kon werken. Oké, dat heb ik gewoon gedaan en alle post-its verzameld in een mandje. Nu merk ik dat goed opruimen, en daarbij ook doneren en weggooien helend werkt voor mijn brein. Het is alsof de creativiteit daarna meer gaat stromen. Ook koop ik gericht dingen waar ik bij van wordt. Aangezien we met z’n allen meer thuis zijn, is dit een goede investering.

En tot slot de bestseller GRIP van Rick Pastoor. Ik ben een van de 60.000 Nederlanders die de methodiek inmiddels als een werkbijbel zien. Vooral zijn rigoureuze methodiek voor agenda en takenlijst en het concept van de wekelijkse reflectie heb ik in mijn werkweek ingebouwd. Ook het stellen van realistische doelen en het opzoeken van een accountability partner zijn nuttige concepten. Ik weet niet of het een goed boek is, maar het is toepasbaar en daardoor verandert het direct iets in je week.  

Verder houd ik mijn plank zelfhulpboeken zo klein mogelijk. Welke tips zou jij me willen meegeven? En ben je geïnspireerd door mijn tips? Koop de titels via je lokale boekhandel, of nog beter: leen van vrienden of van de bieb. Konmari proof.