Categorieën
Initiatieven Programma's

Project: PAN ASIAN STORIES

PAN ASIAN STORIES is dé kweekvijver voor de verhalen van de Aziatisch-Nederlandse creatieven van nu. PAC is op zoek naar nieuwe Aziatische Nederlandse stemmen en verhalen. Voor PAC mag ik het project opzetten en leiden, de eerste editie start in 2022. Lees hier de Open Call voor de eerste kweekvijver.

PAN ASIAN STORIES is dé kweekvijver voor de verhalen van de Aziatisch-Nederlandse creatieven van nu. PAC is op zoek naar nieuwe Aziatische Nederlandse stemmen en verhalen. 

Tijd om de Nederlandse literatuur te verrijken en verschillende perspectieven beter te vertegenwoordigen. Twijfel je of jij thuishoort in de wereld van de literatuur, meld je dan juist ook aan! Dit programma biedt een inspirerende omgeving om jouw stem verder te ontwikkelen. Doe je mee?

In 2022 ga je in een groep van tien aan de slag met jouw verhaal. PAC gaat dit traject jaarlijks organiseren om nieuwe Aziatisch-Nederlandse stemmen te ontdekken en een podium te geven. Het programma bestaat uit drie onderdelen:

  • Een workshoptraject: van januari tot en met mei ga je in een groep van tien deelnemers aan de slag, ieder met hun eigen project. Je krijgt workshops van schrijvers, redacteuren en professionals. Je geeft feedback op elkaars stukken. Een ervaren mentor begeleidt je in het traject. Het traject bestaat uit in totaal vijf bijeenkomsten, waaronder drie workshops.
  • Podium en PR: deelnemers krijgen de kans om zichtbaar te zijn op én buiten de kanalen van PAC. Zowel offline tijdens een van onze programma’s, als online. 
  • Publicatie: in de planning staat om in de tweede helft van 2022 een selectie van de verhalen uit te geven in samenwerking met een uitgeverij. 

PAN ASIAN STORIES is een ontwikkelprogramma en wil de deelnemers aanmoedigen om ook buiten het programma podium te zoeken. 

Voor wie

PAN ASIAN STORIES is voor Aziatisch-Nederlandse creatieven van alle leeftijden, door het hele land. We kijken wel naar de volgende eisen:

  • Commitment om in de eerste helft van 2022 mee te doen aan het workshop-traject. 
  • Nog niet eerder is ‘mainstream’ jouw werk uitgebracht; bijvoorbeeld een boek gepubliceerd. 

De selectiecommissie zal kijken naar schrijftalent, jouw stem, wat jij brengt naar het literaire landschap en kijken naar wat jij meebrengt naar het programma. 

Wat ga je doen

Voor het succes van het programma, is een vertrouwde omgeving belangrijk. Wij creëren deze met ruimte voor kennismaking met andere creatieven, veel lol én ruimte voor kritische feedback. 

Tijdens het workshoptraject (eerste helft 2022) werk je aan jouw eigen project. Er is ruimte om te experimenteren, en aan een groter traject te werken. Deelnemers werken aan een verhaal van 3000-6000 woorden. 

Tijdens PAN ASIAN STORIES bieden we de deelnemers in de kweekvijver een podium: We gaan met jullie in gesprek, je vragen fragmenten uit je verhaal voor te lezen, en zorgen crossmediaal voor verschillende podia.

Najaar 2022 is het dan zover. Dan is het schrijfwerk gedaan en  gaan we de verhalen publiceren. Meer informatie over dit deel van het traject volgt!

THEMA PAN ASIAN STORIES 2022 

In deze eerste editie van PAN ASIAN STORIES verkennen we de vraag: 

HOE DRAAG JIJ AZIË MET JE MEE? 

Denk aan vragen als: Hoe ziet jouw Azië er uit, en wat betekent dit voor jou? Met dit thema gaan we op zoek naar de ongehoorde verhalen en nuances van Aziatische-Nederlandse identiteiten.  Met het verhaal als drijvende kracht willen wij de vele perspectieven ontvouwen. 

In deze eerste editie werken we aan proza, in alle genres (korte verhalen, non-fictie, fantasy, essay etc.).

MELD JE AAN!

Ben je enthousiast geworden over PAN ASIAN STORIES? Stuur dan uiterlijk 15 november jouw aanmelding in één .pdf of .docx naar panasianstories@omroeppac.nl

  • Pagina 1: A) personalia: naam, e-mailadres, telefoonnummer, woonplaats, leeftijd, voorkeur voor fysieke of online bijeenkomsten. B) Vertel kort iets over jezelf (max. 200 woorden) C) Vertel kort iets over jouw schrijven en werk (max. 200 woorden). 
  • Pagina 2: Een fragment van eerder werk (mag eerder gepubliceerd zijn, hoeft niet). Dit mag in een ander genre zijn dan waar je nu aan wilt werken. Bijvoorbeeld een column die je in de studentenkrant hebt geschreven, terwijl je nu aan fictie wilt werken. (Een screenshot passend op 1 pagina of max.500 woorden). 
  • Pagina 3: Een outline van waar je aan wilt werken tijdens PAN ASIAN STORIES. Dit mag in de vorm van een voorstel zijn of al een fragment van het verhaal waar je aan wilt werken. Je linkt het natuurlijk aan het thema van PAN ASIAN STORIES 2022 (max. 500 woorden). 

Uiterlijk 15 december krijg je te horen of je geselecteerd bent voor PAN ASIAN STORIES. 

Heb je vragen?

Ben je enthousiast maar heb je vragen? Of twijfel je of jij je aan moet melden? Wil je je op een andere manier inzetten voor PAC? 

Aarzel niet om contact met ons op te nemen via panasianstories@omroeppac.nl

Mocht je niet geselecteerd worden, dan betrekken we je graag bij een van de andere programma’s van PAC!