Categorieën
Media

Het Leiden van…

Liang de Beer kwam in 2010 in Leiden wonen om een researchmaster geschiedenis te volgen en ging niet meer weg. Sterker nog: ze staat middenin het Leidse leven als mede-oprichter van FEL (Feminist Evolution Leiden) en is daarnaast onder meer voorzitter van het lokale Els Borst Netwerk, dat de politieke participatie van vrouwen stimuleert. Met een kop koffie erbij deelt Liang haar favoriete plekken in Leiden en bespreken we de voortgang van cultuur en emancipatie in de stad.

‘We vonden als oprichters van FEL dat feministisch activisme in Leiden wel een impuls kon gebruiken. Er gebeurt heel veel binnen de Amsterdamse grachtengordel maar Leiden is een vrij brave stad, terwijl er toch feministische issues zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de straten die voor tachtig procent naar mannen vernoemd zijn, naar de universiteit en de gemeenteraad waar mannen in de meerderheid zijn of naar harassment in het uitgaansleven. Dat zijn dingen waar wij als feministen ons over moeten uitspreken. Daarnaast misten we inhoudelijke lezingen en evenementen. Het feminisme is er echt wel, maar mensen die daar iets mee doen moeten nog aan elkaar verbonden worden.’

Old School (Pieterskerkhof)

‘Ze hebben mooie exposities en een pittoreske bar. Ik organiseer er zelf ook graag evenementen, heel fijn als je geen groot budget hebt en ze denken echt met je mee. Het ligt ook nog eens aan mijn favoriete plein, waar ik een tijdje hebt gewoond.’

Borgman Borgman (Nieuwe Rijn) en Anne & Max (Gangetje)

‘Daar zit ik heel vaak vanwege de goede koffie. Anne & Max is heel relaxed om met je laptop te zitten werken of te lezen, Borgman om met mensen af te spreken.’

Oude Vest

‘Nostalgische gevoelens, want daar ligt mijn oude studentenhuis. Vanaf deze gracht heb ik Leiden leren kennen. Het is nog niet zo gepolijst als het Rapenburg, er zitten wat shady zaakjes en wazige kroegen. Mooi dat het nog kan middenin de stad.’

Bar Lokaal (Hartesteeg)

‘Als een vriend of vriendin van buiten Leiden bij me op bezoek komt neem ik die altijd mee naar Bar Lokaal. De geroosterde bloemkool met parmezaan en granaatappelpitjes is mijn favoriet.’

Burgemeester Goeswijn (Choorlammersteeg)

‘Mijn nieuwe favoriete bar. Het wordt gerund door een feminist en heeft een heel schattig vintage interieur met een mooie wandschildering op de eerste verdieping.’

Je woont hier sinds 2010. Hoe heb je de stad zien veranderen sinds die tijd?

‘Heel sterk en dat is voor mij nu een reden om voorlopig te blijven. Er zijn festivals gekomen zoals de Nacht van Ontdekkingen, Gebr. De Nobel is geopend en de musea zijn opgeknapt: er gebeurt gewoon ontzettend veel. Toen ik in 2013 klaar was met studeren vertrokken al mijn vrienden naar Amsterdam of Den Haag. Toen ben ik begonnen met het organiseren van netwerkborrel Leidse Praatjes, zodat er ook iets te doen is na het studerende leven.’

Wat mis je nog in de stad?

‘Een debatcentrum zoals de Balie of de Rode Hoed in Amsterdam, met ruimte voor inhoudelijke lezingen en evenementen. Daar zou je dan ook andere culturele dingen kunnen organiseren, zoals experimenteel theater of exposities.’

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stond je namens D’66 op de kandidatenlijst maar werd je uiteindelijk niet verkozen. Is dat een ambitie die je hebt voor de toekomst?

‘Wellicht, ik sta nog steeds hoog op de lijst dus het zou nog kunnen binnen deze termijn. Toen ik niet in de gemeenteraad kwam ging ik niet bij de pakken neer zitten. Mijn kandidatuur was leuk, leerzaam en een manier om de stad heel goed te leren kennen. ‘

Als je morgen opeens burgemeester van Leiden bent, wat is dan het eerste dat je doet?

‘De spoorlijn naar Utrecht verdubbelen! Dat is een issue dat al jaren speelt en ontzettend complex is om te realiseren. Ik zou ook wel de auto’s uit de binnenstad willen halen en meer in fietsen investeren.’

Door Sophie Jansen – Cultuurfonds Leiden

Lees het originele artikel hier.